Kem Bersepadu

Kemahiran Hidup Bersepadu Tingkatan 3

Kaedah Membuat Biskut dan Kek

tajuk p2 b1


Pengenalan

Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk membuat biskut dan kek. Antara kaedah yang sering digunakan ialah kaedah gaul dan ramas, kaedah putar dan kaedah enjut. Bentuk dan rasa biskut dan kek boleh divariasikan supaya dapat menghasilkan pelbagai biskut dan kek yang menarik dan sedap. Ia boleh disediakan untuk minum pagi, minum petang, snek dan musim perayaan. Mengandungi nutrient karbohidrat, lemak dan protein.

Gaul dan Ramas

Kaedah gaul dan ramas sangat popular digunakan kerana kaedah ini paling mudah dan tidak memerlukan banyak masa serta alatan. Kaedah ini perlu dibuat dengan cepat untuk mendapatkan hasil yang baik.

Pengertian Kaedah Gaul dan Ramas

Kaedah gaul dan ramas bermaksud lemak dan tepung digaul dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti.

Kaedah gaul dan ramas

Kaedah gaul dan ramas

Biskut Kaedah Gaul dan Ramas

gaul ramas

Tutorial Menyediakan Biskut Tat Nenas

 

Kek Kaedah Putar

Antara contoh kek yang disediakan dengan kaedah putar ialah:

kek

 

Tutorial Menyediakan Biskut Tat Nenas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s